Polityka prywatności

Podsumowanie zmian

  • Dodaliśmy więcej szczegółów na temat gromadzonych danych i sposobu ich wykorzystania, a także nowego sposobu kontrolowania, czy są one wykorzystywane do raportowania skuteczności reklam.

    Zamieściliśmy nowe informacje dla mieszkańców stanu Kalifornia.

Dziękujemy za korzystanie z Pinteresta!

  • Misją Pinteresta jest inspirowanie użytkowników do tworzenia wymarzonej rzeczywistości. W tym celu wyświetlamy Ci spersonalizowane treści i reklamy, które według nas, w oparciu o informacje zbierane przez nas od Ciebie i innych firm, mogą Cię zainteresować. Korzystamy z tych informacji tylko wtedy, gdy mamy do tego podstawę prawną.

    Opracowaliśmy te zasady, aby poinformować Cię, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób z nich korzystamy i co możesz w związku z tym zrobić. Ponieważ jesteśmy firmą działającą w Internecie, niektóre z poniższych pojęć mogą być nieco skomplikowane, ale staraliśmy się wyjaśnić je w prosty i zrozumiały sposób. Z chęcią poznamy Twoje pytania i komentarze na temat niniejszych zasad.

Zbieramy informacje na kilka różnych sposobów

  • 1. Gdy przekazujesz je nam lub mamy Twoją zgodę na ich otrzymywanie

    Podczas rejestracji lub korzystania z Pinteresta dobrowolnie udostępniasz pewne informacje, w tym imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, zdjęcia, Piny, komentarze i wszelkie inne informacje, które nam przekazujesz. Możesz także udostępnić swoją dokładną lokalizację za pośrednictwem ustawień urządzenia lub zdjęć. Nadal będziemy używać Twojego adresu IP do określania Twojej przybliżonej lokalizacji, nawet jeśli nie zdecydujesz się udostępnić dokładnej lokalizacji. Będziesz także mieć możliwość udostępnienia innych informacji o sobie, takich jak płeć, wiek i preferowany język.
        
    Jeśli połączysz swoje konto na Facebooku, konto Google lub konta w innych zewnętrznych serwisach z Pinterestem, uzyskamy także informacje z tych kont (na przykład znajomych lub kontakty), aby ułatwić Ci korzystanie z Pinteresta. Zależy to od polityki prywatności lub ustawień tych kont.

    2. Gdy korzystasz z Pinteresta, otrzymujemy także informacje techniczne.

    Gdy korzystasz z witryny internetowej, aplikacji mobilnej lub innej usługi internetowej, niektóre informacje dotyczące określonej aktywności w internecie i sieciach elektronicznych są automatycznie tworzone i rejestrowane. Podobnie jest na Pintereście. Oto niektóre rodzaje gromadzonych przez nas informacji:

    • Dane dziennika. Kiedy korzystasz z Pinteresta, nasze serwery zapisują informacje („dane dzienników”), w tym informacje, które przeglądarka wysyła automatycznie, gdy odwiedzasz witryny internetowe, lub które automatycznie wysyła aplikacja mobilna, gdy jej używasz. Dane dzienników zawierają Twój adres IP, adresy i aktywność w odwiedzanych przez Ciebie witrynach internetowych, które wyposażono w funkcje Pinteresta (takie jak przycisk „Zapisz” — więcej informacji poniżej), wyszukiwania, typ i ustawienia przeglądarki, datę i godzinę przesłanego żądania, sposób używania Pinteresta, dane plików cookie i urządzenia, z którego korzystasz. Tutaj możesz uzyskać więcej informacji na temat danych dziennika, które gromadzimy..
    • Dane plików cookie. Wykorzystujemy także pliki cookie (niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez Twój komputer za każdym razem, gdy odwiedzasz naszą witrynę internetową, przypisane do Twojego konta na Pintereście lub przeglądarki) lub podobne technologie służące do gromadzenia danych dzienników. Gdy używamy plików cookie lub podobnych technologii, wykorzystujemy pliki cookie sesji (istniejące do chwili zamknięcia przeglądarki) lub trwałe pliki cookie (istniejące do momentu usunięcia przez użytkownika lub przeglądarkę). Na przykład używamy plików cookie do przechowywania preferencji językowych lub innych ustawień, dzięki czemu nie musisz ich konfigurować za każdym razem, gdy odwiedzasz Pinteresta. Niektóre używane przez nas pliki cookie są powiązane z Twoim kontem na Pintereście (łącznie z informacjami o Tobie, takimi jak podany przez Ciebie adres e-mail), a inne — nie. Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat sposobu wykorzystywania przez nas plików cookie, zapoznaj się z naszą Polityką plików cookie.
    • Dane urządzenia. Oprócz danych dzienników gromadzimy informacje o urządzeniu, z którego korzystasz, odwiedzając Pinteresta, w tym rodzaj urządzenia, system operacyjny, ustawienia, unikatowy identyfikator danego urządzenia i informacje dotyczące awarii, które pomagają nam zrozumieć sytuację w przypadku błędów.
    • Dane i wnioski z historii odwiedzanych stron. Gdy korzystasz z Pinteresta, używamy informacji o Twojej aktywności — na przykład Pinów, które klikasz, tablic, które tworzysz, oraz tekstów, które dodajesz w komentarzu lub opisie — wraz z informacjami podanymi przy pierwszej rejestracji i informacjami od naszych partnerów i reklamodawców, aby poznać Ciebie i Twoje preferencje. Jeśli utworzysz na przykład tablicę o podróżach, możemy wywnioskować, że jesteś entuzjastą podróży. Możemy również wysnuwać wnioski na temat Twojego wykształcenia lub doświadczenia zawodowego na podstawie aktywności, gdy połączysz swoje konto z kontami u dostawców zewnętrznych, np. w serwisach Facebook lub Google.

    3. Nasi partnerzy i reklamodawcy udostępniają nam różne informacje.

    Informacje o Tobie i Twojej aktywności poza Pinterestem otrzymujemy również od naszych podmiotów powiązanych, reklamodawców, partnerów i innych osób trzecich, z którymi współpracujemy. Przykład:

    • Niektóre witryny internetowe lub aplikacje wykorzystują funkcje Pinteresta, takie jak przycisk „Zapisz”. Możesz także zainstalować nasz przycisk „Zapisz” w swojej przeglądarce. W takim przypadku będziemy gromadzić dane dziennika z tych witryn lub aplikacji. Więcej informacji na temat tych funkcji znajdziesz w Centrum pomocy.
    • Internetowi reklamodawcy lub firmy zewnętrzne udostępniają nam informacje, aby zmierzyć lub poprawić skuteczność reklam na Pintereście albo dowiedzieć się, jakie reklamy pokazywać Ci w Pintereście i poza nim. Obejmuje to informacje na temat Twoich odwiedzin w witrynie danego reklamodawcy lub dokonanych przez Ciebie zakupów, albo też informacje z usługi zewnętrznej dotyczące Twoich zainteresowań, z których możemy skorzystać w celu wyświetlania Ci odpowiednich reklam. Dowiedz się więcej na temat typów informacji, jakie udostępniają nam reklamodawcy lub inne firmy.

Co robimy z gromadzonymi przez nas informacjami?

  • Zobowiązujemy się do wyświetlania odpowiednich, ciekawych i dopasowanych do Ciebie treści. Aby to zrobić, wykorzystujemy Twoje dane, aby ułatwić ci korzystanie z Pinteresta, w tym:

    • Określić, kiedy korzystasz z Pinteresta.
    • Polecać Piny, tablice, tematy lub kategorie, które mogą Cię zainteresować w oparciu o Twoją aktywność na Pintereście. Na przykład jeśli widzimy, że interesujesz się gotowaniem, możemy Ci zasugerować Piny, tablice i osoby związane z jedzeniem, które naszym zdaniem mogą Ci się spodobać.
    • Odpowiadania na Twoje pytania lub komentarze.

    Mamy uzasadniony prawnie interes w wykorzystywaniu Twoich danych w taki sposób. Ma to zasadnicze znaczenie dla tego, co robimy w firmie Pinterest, i jest niezbędne, aby Pinterest i jego funkcje były dla Ciebie odpowiednie i spersonalizowane.

    Mamy również uzasadniony interes w dbaniu o bezpieczeństwo Pinteresta i ulepszaniu funkcji naszych produktów, aby użytkownicy zawsze znajdowali tam potrzebne inspiracje. Gdy używamy informacji na Twój temat, korzystamy z tego wszyscy — robimy to, aby:

    • Móc polecać Ci osoby o podobnych zainteresowaniach. Na przykład, jeśli obserwujesz tablice dotyczące wystroju wnętrz, możemy Ci polecić dekoratorów wnętrz, którzy być może Ci się spodobają.
    • Pomóc Twoim znajomym i kontaktom w znalezieniu Cię na Pintereście, jeśli wyrazisz na to zgodę w ustawieniach. Na przykład jeśli zarejestrujesz się przy pomocy konta na Facebooku, możemy pomóc Twoim znajomym z Facebooka w znalezieniu Cię na Pintereście, gdy zalogują się w nim po raz pierwszy. Użytkownicy mogą również wyszukać Twoje konto na Pintereście przy użyciu Twojego adresu e-mail.
    • współpracować z organami ścigania i chronić Pinteresta. Organy ścigania, takie jak policja lub sąd, mogą przesłać nam wniosek o przekazanie informacji na temat danego konta. Aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób reagujemy na wnioski od organów ścigania, zapoznaj się z naszymi Wytycznymi dotyczącymi organów ścigania.
    • Przeglądać wiadomości na Pintereście, aby wykrywać działania, które zagrażają bezpieczeństwu Twojemu, naszej społeczności lub ogółu społeczeństwa.
    • Gromadzić statystyki i prowadzić badania dotyczące osób korzystających z Pinteresta i ich działań. Na przykład, jeśli uzyskamy informację na temat częstotliwości użytkowania dwóch różnych wersji danej funkcji na Pintereście, możemy dowiedzieć się, która z nich jest lepsza.
    • ulepszać Pinteresta i udostępniać nowe funkcje;
    • Wyświetlać Ci reklamy produktów i usług Pinteresta w innych witrynach. Możesz zdecydować, abyśmy nie udostępniali Twoich informacji innym witrynom w celu personalizacji tych reklam, zgodnie z opisem w sekcji „Możliwości wyboru w zakresie przetwarzania informacji o Tobie” poniżej.
    • Wysyłać Ci aktualizacje (np. kiedy na Pintereście dochodzi do określonego działania, takiego jak zapisanie Pina lub opublikowanie komentarza) i wiadomości za pomocą poczty e-mail lub powiadomień push, w zależności od ustawień. Na przykład co tydzień wysyłamy aktualizacje z Pinami, które mogą Ci się spodobać. Jeśli nie chcesz otrzymywać tych powiadomień, zmień swoje ustawienia.

    Mamy uzasadniony interes w dostarczaniu reklam, które są odpowiednie, ciekawe i dopasowane do Ciebie, ponieważ generują przychody. W tym celu korzystamy z gromadzonych przez nas informacji do:

    • Podejmowania decyzji na temat rodzajów reklam, które Ci pokażemy. Na przykład, jeśli wykażesz zainteresowanie namiotami na Pintereście, będziemy mogli pokazywać Ci reklamy na temat innych produktów związanych ze spędzaniem czasu na świeżym powietrzu. Dostosowujemy treść reklam, które Ci pokazujemy, poznając Twoje zainteresowania w oparciu o działania w naszej witrynie i poza nią, a także korzystając z informacji, które otrzymujemy od partnerów reklamowych lub innych firm zewnętrznych. Aby określić Twoje zainteresowania w oparciu o zachowania poza naszą witryną internetową za pomocą plików cookie, uzyskamy najpierw potrzebne nam zgody. Gdy partnerzy reklamowi lub inne firmy udostępniają nam informacje na Twój temat, polegamy na uzyskanej przez nich zgodzie.
    • Informowania naszych partnerów reklamowych na temat skuteczności ich reklam na Pintereście i sposobów ich ulepszenia. Niektóre z otrzymywanych przez nich informacji są zagregowane. Na przykład przekazujemy reklamodawcy informację, że pewien odsetek osób, które obejrzały reklamę, odwiedził witrynę internetową reklamodawcy. W innych przypadkach te informacje nie są zagregowane. Na przykład informujemy reklamodawcę, że dany Pin z reklamą został zapisany przez pewne osoby. Aby dowiedzieć się więcej o raportowaniu na temat reklam, odwiedź Centrum pomocy.

    Mamy uzasadniony interes w korzystaniu z informacji, które gromadzimy, aby odpowiednio dopasować Pinteresta w oparciu o Twoje działania poza naszą witryną internetową. Na przykład, jeśli odwiedzasz witryny internetowe, które sprzedają gitary elektryczne, możemy przekazać Ci sugestie Pinów na temat gitar. Aby określić Twoje zainteresowania w oparciu o zachowania poza naszą witryną internetową za pomocą plików cookie, uzyskamy najpierw potrzebne nam zgody. Aby dowiedzieć się więcej na temat sposobu wykorzystywania przez nas plików cookie, zapoznaj się z naszą Polityką plików cookie.

    Oprócz określonych powyżej szczególnych okoliczności będziemy za Twoją zgodą korzystać z informacji na Twój temat tylko w celu:

    • Umożliwienia wyszukiwania za pomocą zdjęć. Na przykład, jeśli zrobisz zdjęcie pary butów lub mebla, który Ci się spodobał, możesz poprosić nas o pokazanie podobnych przedmiotów. Możesz zdecydować się na tę opcję w ustawieniach systemu operacyjnego urządzenia, z którego korzystasz.
    • Wysyłania materiałów marketingowych za pomocą poczty e-mail, wiadomości SMS lub powiadomień push, w zależności od ustawień konta lub systemu operacyjnego. Za każdym razem, gdy przesyłamy Ci materiały marketingowe, dajemy Ci możliwość rezygnacji z subskrypcji.
    • Określenia Twojej lokalizacji i dostosowania treści, które pokazujemy. Na przykład, jeśli wiemy, że jesteś w pobliżu danego sprzedawcy detalicznego, możemy pokazać Ci Piny tego sprzedawcy, które mogą Cię zainteresować. Możesz zdecydować się na tę opcję w ustawieniach systemu operacyjnego urządzenia, z którego korzystasz.
    • Informowania naszych partnerów reklamowych o skuteczności ich reklam z wykorzystaniem tagu Pinteresta. Tag Pinteresta (fragment kodu umieszczany przez reklamodawcę w jego witrynie) przesyła nam i naszym partnerom reklamowym informacje na temat działań, jakie dana osoba podejmuje w witrynie internetowej po obejrzeniu reklamy na Pintereście. Aby dowiedzieć się więcej na temat tagu Pinteresta, odwiedź Centrum pomocy.

    Będziemy również potrzebować Twojej zgody, jeśli będziemy chcieli skorzystać z plików cookie w celu:

    • Identyfikowania Twojej osoby w różnych sesjach przeglądarki. Oznacza to, że jeśli zalogujesz się do Pinteresta z telefonu (lub innego dowolnego urządzenia), zapamiętamy Cię. Dzięki temu wprowadzanie danych logowania podczas każdej wizyty na Pintereście nie będzie konieczne;
    • Wyświetlania reklam, które mogą Cię zainteresować. Używamy plików cookie do identyfikowania zainteresowań w oparciu o Twoje działania poza naszą witryną internetową. Postępujemy w ten sposób w przypadku zarówno istniejących, jak i nowych użytkowników, dzięki czemu możemy odpowiednio dostosowywać sposób rozpoczęcia korzystania z Pinteresta.

    Aby dowiedzieć się więcej na temat sposobu wykorzystywania przez nas plików cookie i możliwości wyboru odnośnie tego, jak będą wykorzystywane, zapoznaj się z naszą Polityką plików cookie.

Transfer informacji na Twój temat

  • Pinterest jest usługą dostępną na całym świecie. Korzystając z naszych produktów lub usług, upoważniasz nas do przekazywania i przechowywania informacji na Twój temat poza granicami kraju, w którym mieszkasz, w tym w Stanach Zjednoczonych, w celach opisanych w niniejszych zasadach. Ochrona prywatności i prawo władz do dostępu do Twoich danych osobowych w takich krajach mogą być inne niż obowiązujące w Twoim kraju.

    Zapoznaj się z sekcją dla mieszkańców EOG, aby dowiedzieć się więcej o transferach danych z tego regionu i do niego.

Możliwości wyboru w zakresie przetwarzania informacji o Tobie

  • Naszym celem jest zaoferowanie Ci prostych i praktycznych opcji dotyczących informacji na Twój temat. Jeśli masz konto na Pintereście, wiele opcji, do których masz dostęp w serwisie, jest wbudowanych bezpośrednio w Pinteresta lub Twoje ustawienia. Możesz na przykład:

    Obsługujemy również ustawienia takie jak Ogranicz śledzenie reklam w iOS, Personalizacja reklam na urządzeniach z systemem Android, a także Nie śledź w przeglądarkach. Dowiedz się więcej o tym, jak funkcja Nie śledź wpływa na gromadzenie i wykorzystywanie przez nas danych poza Pinterestem.

    Możesz także wybrać opcje dostępne w urządzeniu lub oprogramowaniu, z którego korzystasz, by mieć dostęp do Pinteresta. Przykład:

    • używana przez Ciebie przeglądarka pozwala na kontrolowanie plików cookie i innych rodzajów przechowywania danych lokalnych;
    • Twoje urządzenie mobilne pozwala wybrać, czy i jak Twoja dokładna lokalizacja, zdjęcia, kontakty i inne dane są nam udostępniane.

    Aby dowiedzieć się więcej na temat tych opcji, zapoznaj się z informacjami przekazanymi przez dostawcę urządzenia lub oprogramowania.

     

Jak i kiedy udostępniamy informacje?

  • Każdy może zobaczyć publiczne tablice i Piny, które tworzysz, a także informacje profilowe, które nam udostępniasz. Udostępniamy również te informacje publiczne za pośrednictwem tak zwanych interfejsów API (jest to w zasadzie technologia szybkiego udostępniania informacji). Na przykład partner może sprawdzić, które z jego Pinów są najbardziej popularne lub w jaki sposób jego Piny są udostępniane na Pintereście za pomocą interfejsu API Pinteresta. Twoje dane udostępniamy też:

    • Innym serwisom, aby umożliwić Ci zarejestrowanie się lub zalogowanie się do Pinteresta, jeżeli postanowisz powiązać swoje konto na Pintereście z tymi usługami (np. Facebookiem lub Google) lub zechcesz publikować w nich swoją aktywność na Pintereście. Jeżeli na przykład postanowisz publikować swoje Piny na Facebooku lub Twitterze, wówczas informacje o tych treściach zostaną udostępnione serwisowi Facebook lub Twitter.
    • Usługom, z których korzystamy w celu oferowania Tobie Pinteresta w witrynach i aplikacjach innych niż Pinterest, takim jak Reklamy na Facebooku, Google Marketing Platform, Microsoft Advertising, LinkedIn Advertising, The Trade Desk i innym. Możesz zrezygnować z udostępniania danych takim usługom reklamowym, odpowiednio edytując ustawienia.
    • Reklamodawcom internetowym oraz firmom zewnętrznym, które przeprowadzają zarówno własne, jak i nasze audyty lub poprawiają wydajność wyświetlania i skuteczność reklam albo treści witryn internetowych i aplikacji (np. korzystając z narzędzia Google Analytics). Obejmuje to Piny i reklamy, które wyświetlaliśmy Ci na Pintereście, oraz informacje o Twojej aktywności z nimi związanej lub inne informacje dotyczące Twoich działań na Pintereście. Dowiedz się więcej o udostępnianiu informacji reklamodawcom internetowym. Aby dowiedzieć się więcej o innych firmach, które analizują skuteczność reklam, przejdź do naszego Centrum pomocy.
    • Firmom zewnętrznym, dostawcom usług lub osobom przez nas zatrudnianym do przetwarzania informacji w naszym imieniu, w oparciu o nasze instrukcje i zgodnie z niniejszą Polityką Prywatności. Na przykład udostępniamy dane konsultantom do spraw zabezpieczeń, aby poprawić proces identyfikacji spamu. Niektóre uzyskiwane przez nas informacje mogą być gromadzone przez zewnętrznych dostawców w naszym imieniu.
    • Organom ścigania i agencjom rządowym. Informacje udostępniamy jedynie wtedy, gdy wierzymy, że ich ujawnienie jest zasadne i konieczne, by zapewnić przestrzeganie prawa, przepisów lub wniosków prawnych; w celu ochrony bezpieczeństwa, praw lub własności publicznej, konkretnych osób lub Pinteresta; lub w celu wykrywania problemów, zapobiegania im, rozwiązywania ich lub zajmowania się nimi w inny sposób w związku z oszustwami, kwestiami bezpieczeństwa lub sprawami technicznymi.
    • Firmom powiązanym z nami i naszym spółkom zależnym, których jesteśmy jedynym właścicielem. Jeżeli bralibyśmy udział w procesie fuzji, przejęcia, ogłoszenia upadłości, zamknięcia, reorganizacji lub w podobnych transakcjach albo postępowaniach biznesowych obejmujących przekazanie informacji opisanych w niniejszych zasadach, udostępnilibyśmy te informacje firmie zaangażowanej w taką procedurę (na przykład potencjalnemu klientowi).

Jak długo przechowujemy informacje na Twój temat?

  • Przechowujemy Twoje dane, dopóki są nam potrzebne do udostępniania Ci Pinteresta i realizowania celów opisanych w niniejszych zasadach. Tak samo jest również w przypadku firm i osób, którym udostępniamy informacje na Twój temat i które świadczą usługi w naszym imieniu. Gdy nie będziemy już musieli korzystać z informacji na Twój temat ani wypełniać zobowiązań prawnych czy regulacyjnych, usuniemy je z naszych systemów albo odpersonalizujemy je w taki sposób, aby identyfikacja użytkownika była niemożliwa.

Nasze zasady dotyczące informacji na temat dzieci

  • Dzieci poniżej 13. roku życia nie mogą korzystać z Pinteresta. Jeśli mieszkasz w EOG, możesz korzystać z Pinteresta tylko wtedy, gdy jesteś w wieku, w którym możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z prawem obowiązującym w Twoim kraju.

Co możesz zrobić

  • W związku z informacjami, które posiadamy na Twój temat, dysponujesz określonymi możliwościami. Aby z nich skorzystać, przejdź do ustawień konta i — jeśli nadal potrzebujesz pomocy — do Centrum pomocy.

    • Uzyskanie dostępu do informacji na swój temat, które zbieramy i przechowujemy. Zwykle udostępniamy je w ciągu 30 dni od momentu przesłania wniosku o nie przez Centrum pomocy.
    • Poprawienie lub usunięcie informacji na swój temat. Możesz zaktualizować te informacje w profilu lub usunąć dane, zamykając konto.
    • Odwołanie zgody na przetwarzanie przez nas informacji na Twój temat. Możesz zwrócić się do nas z wnioskiem o zaprzestanie korzystania z informacji na Twój temat, włącznie z wykorzystywaniem Twoich danych do przesyłania e-maili marketingowych lub powiadomień push. Jeśli zrezygnujesz z otrzymywania od nas wiadomości marketingowych, będziemy mogli nadal wysyłać Ci aktualizacje dotyczące Twojego konta, na przykład gdy ktoś skomentuje jeden z Twoich Pinów.
    • Poprosić o przesłanie podanych przez Ciebie informacji do innej organizacji, kiedy przechowujemy te dane za Twoją zgodą lub w celach realizacji zawartej z Tobą umowy, o ile jest to technicznie możliwe.
    • Poprosić o więcej informacji na temat gromadzonych przez nas danych oraz tego, w jaki sposób i dlaczego je wykorzystujemy i udostępniamy.

    Skorzystanie z praw związanych z danymi osobowymi nie wiąże się z żadnymi sankcjami. Pracujemy nad tym, aby jasno przedstawić Ci opcje oraz konsekwencje korzystania z niektórych z nich. W razie pytań, prosimy o kontakt.
     

Mieszkańcy EOG

  • Jeżeli masz pytania dotyczące naszych czynności przetwarzania danych, administratorem danych, z którym należy się kontaktować, jest Pinterest Europe Ltd., irlandzka spółka z siedzibą pod adresem Palmerston House, 2nd Floor, Fenian Street, Dublin 2, Irlandia. Można również skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych.

    Jeśli Twoim zdaniem nie przestrzegamy przepisów o ochronie danych, masz prawo złożyć skargę do Biura Komisarza ds. Ochrony Danych w Irlandii lub lokalnego organu nadzorczego.

    Pinterest świadczy usługi na całym świecie, dlatego możemy przekazywać dane osobowe osób zamieszkałych na terenie EOG podmiotom spoza tego obszaru. W przypadku, gdy mamy przekazać informacje z EOG do kraju, który nie zapewnia odpowiedniego poziomu ochrony danych, przekażemy je tylko wtedy, gdy istnieją odpowiednie zabezpieczenia, takie jak standardowe klauzule umowne lub certyfikat zgodności z Privacy Shield, chroniące Twoje dane.

Mieszkańcy stanu Kalifornia

  • Ustawa stanu Kalifornia o prywatności konsumentów (ang. California Consumer Privacy Act, CCPA) wymaga od nas ujawniania kategorii danych osobowych, które gromadzimy, i sposobu ich wykorzystywania; kategorii źródeł, z których pozyskujemy dane osobowe; oraz osób trzecich, którym je udostępniamy, co wyjaśniliśmy powyżej.

    W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy zbieraliśmy dane osobowe od Ciebie, z Twoich urządzeń, od naszych partnerów, od osób trzecich oraz ze źródeł kategorii opisanych w sekcji „Zbieramy informacje na kilka różnych sposobów” tej Polityki Prywatności.

    Mamy również obowiązek przekazywania informacji o prawach przysługujących mieszkańcom Kalifornii na mocy prawa stanu Kalifornia. Przysługują Ci następujące prawa:

    • Prawo do wiedzy i dostępu. Możesz przesłać możliwą do zweryfikowania prośbę o informacje dotyczące: (1) kategorii danych osobowych, które gromadzimy, wykorzystujemy i udostępniamy; (2) celów, do których kategorie danych są przez nas gromadzone i wykorzystywane; (3) kategorii źródeł, z których pozyskujemy dane osobowe; oraz (4) konkretnych danych osobowych na Twój temat, które zgromadziliśmy.
    • Prawo do usług jednakowej jakości. Nie będziemy Cię dyskryminować, jeśli skorzystasz ze swoich praw prywatności.
    • Prawo do usunięcia. Możesz złożyć możliwą do zweryfikowania prośbę o zamknięcie konta, a my usuniemy zgromadzone przez nas dane osobowe na Twój temat.

    W celu zweryfikowania Twojej tożsamości w chwili przesyłania wniosku poprosimy Cię o zalogowanie się na swoje zabezpieczone hasłem konto lub odpowiedzenie na prośbę o weryfikację mailową.

    Nie sprzedajemy danych osobowych naszych użytkowników.

    Więcej informacji na temat tych praw znajdziesz w sekcji „Możliwości wyboru w zakresie przetwarzania informacji o Tobie” powyżej. Aby z nich skorzystać, odwiedź nasze Centrum pomocy lub napisz e-maila na adres privacy-support [at] pinterest.com

    Oprócz samodzielnego wykonywania praw możesz wyznaczyć upoważnionego przedstawiciela, który będzie przesyłał wnioski w Twoim imieniu. W tym celu poprosimy Cię o zweryfikowanie wniosku bezpośrednio przez e-mail lub za pośrednictwem konta chronionego hasłem.

    Gromadzimy dane osobowe wymienionych poniżej kategorii, a w ciągu ostatnich 12 miesięcy udostępniliśmy je do celów biznesowych podmiotom stowarzyszonym, usługodawcom i osobom trzecim zgodnie z opisem w sekcji Jak i kiedy udostępniamy informacje? tej Polityki Prywatności:

    • Dane umożliwiające identyfikację, takie jak imię i nazwisko, nazwa użytkownika, adres e-mail, numer telefonu, indywidualne identyfikatory urządzeń oraz adres IP.
    • Dane osobowe chronione przez prawo, takie jak płeć i wiek.
    • Informacje handlowe, takie jak dokonane zakupy i informacje dotyczące płatności.
    • Informacje o aktywności w internecie lub sieci elektronicznej, takie jak informacje o Twoim urządzeniu i korzystaniu przez Ciebie z naszych usług.
    • Dane geolokalizacyjne, jeśli udostępniasz je przez ustawienia urządzenia lub zdjęcia.
    • Informacje elektroniczne, wizualne lub podobne, takie jak zdjęcie profilowe lub zdjęcia.
    • Informacje zawodowe lub dotyczące zatrudnienia po połączeniu konta z innymi kontami.
    • Wnioski na temat użytkowników, które wyciągamy, takie jak Twoje zainteresowania lub preferencje.
    • Inne informacje, które podajesz, takie jak Twoja notka biograficzna, Piny i komentarze.

    Zbierane informacje wykorzystujemy i udostępniamy w celach biznesowych opisanych w sekcji Co robimy z gromadzonymi przez nas informacjami? tej Polityki Prywatności, w tym w celu: świadczenia naszych usług, komunikacji z użytkownikiem w celu udostępniania mu aktualizacji lub odpowiadania na jego komentarze i pytania, audytu naszych usług, wykrywania incydentów związanych z bezpieczeństwem i zapobiegania oszustwom, debugowania i naprawiania błędów, utrzymywania konta, obsługi klienta, przetwarzania lub realizacji zamówień, prowadzenia działań z zakresu badań i rozwoju oraz innych działań mających na celu ulepszenie naszych usług, wyświetlania reklam, marketingu naszych usług oraz zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcje z naszymi usługami.

Sposób wprowadzania zmian w niniejszych zasadach

  • Od czasu do czasu możemy wprowadzać zmiany w niniejszej polityce. Jeśli to zrobimy, informacje na ten temat znajdziesz na tej stronie. Jeśli nadal chcesz korzystać z Pinteresta po wprowadzeniu zmian, musisz zaakceptować nową politykę. Jeśli zmiany są istotne, powiadomimy Cię o nich w widoczny sposób lub poprosimy o ich akceptację, gdy wymagają tego przepisy.

Skontaktuj się z nami

  • Najlepszym sposobem na nawiązanie kontaktu lub skorzystanie z opisanych powyżej opcji jest Centrum pomocy. Jeśli mieszkasz w Stanach Zjednoczonych, odpowiedzialność za informacje na Twój temat ponosi spółka Pinterest, Inc. Możesz skontaktować się z nią pod adresem: Pinterest Inc., 651 Brannan Street, San Francisco, CA 94107, USA.

    Data wejścia w życie: 1 stycznia 2020 r.
    Ostatnia aktualizacja: 1 stycznia 2020 r.